Странно нещо е изкуството, особено когато говорим за Жан- Мишел Баския,

...
Странно нещо е изкуството, особено когато говорим за Жан- Мишел Баския,
Коментари Харесай

Абстрактна картина се продава за милиони евро

Странно нещо е изкуството, особено когато приказваме за Жан- Мишел Баския, художник творил в средата на предишния век.

Известен представител на така наречен улично изкуство, мнозина критици съпоставят неговото творчество с драсканици на дете в остаряла тетрадка. Разбира се, историята му е отредила особено място в уличната поп просвета, с помощта на картините му, които са израз на митинг, шарени, забележителни и съгласно някои...красиви.
-->
В началото на кариерата си Жан-Мишел Баския рисува върху каквото има на разположение – порти, остарели прозорци, умивалници. Всички те обаче се намират към огромни клубове и галерии, с цел да може да бъде видяно творчеството му.

И по този начин в днешни дни картините му се продават за десетки милиони. Сега аукционна къща Christie’s пуска на търг една от емблематичните му произведения „ Бъдещите науки против индивида “, оценена на приблизителна стойност сред 9 и 12 милиона паунда.

Картината е рисувана през 1982 година и концепцията й е подчинена на черното бъдеще, което художникът е считал, че ще донесе спорът на науката с индивида. Тя е рецензия, предупреждаваща за софтуерната идея, която може да скапе нашето време, отчуждавайки се във военна промишленост, нуклеарно замърсяване и луди и безотговорни учени, пропиляващи същността на човешкото благополучие и позитивните вероятности във времето.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР